KOI
AANLEG
CONTACT

 

Een koi is dan ook zoveel meer dan gewoon 'een vis in je vijver'. Door er dagelijks mee bezig te zijn creŽer je zowaar een band met je koi, en al snel worden het echte huisdieren.

Koi karper in een koi vijver houden is een schitterende hobby. Een hobby die veel voldoening geeft maar ook veel aandacht van de hobbyist eist. De keuze voor de aanleg van een koi vijver moet dan ook weloverwogen worden genomen.

Koikarpers zijn veeleisende vissen. Ook de aanleg van een koivijvers stelt heel wat meer vereisten dan die van een andere tuinvijver. Koi stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit in hun biotoop. Menig vijverliefhebber is al geteisterd door ziekte en/of sterfte, al dan niet door slechte huisvesting van de koi.

Het hart van een koivijver is de filter en dient weloverwogen gekozen te worden. Hou er rekening mee dat de koi elk jaar zullen groeien en je de vijver niet mag overbezetten. Koi vervuilt het water sterker dan andere soorten, waardoor een efficiŽnt filtersysteem een absolute noodzaak is.

Voor het filteren van een koivijver zijn er veel verschillende manieren, in de meeste gevallen wordt er gewerkt met meerkamerfilters of drukfilters gecombineerd met een voorfilter.
Belangrijk voor een koivijver is de diepte, deze moet zeker dieper dan 1 meter zijn en in de beste gevallen 1.5 meter of dieper. Hoe dieper de vijver hoe beter hun body zal ontwikkelen en hoe minder de temperatuur zal schommelen.
Hou ook rekening met de stroming in de vijver, er moet getracht worden een ronddraaiende beweging te krijgen zodat er geen stilstaande plaatsen in de vijver voorkomen en het vuil beter naar de bodem zal gaan waar het naar de filter wordt weggezogen.

Van een koivijver moet je genieten, en mits degelijke aanleg en filtering, vereist deze een minimum aan onderhoud.